Slovenië - Beker

**Slovenië - Beker**

Het Sloveniëbekertoernooi (Sloveens: Pokal Slovenije) is een jaarlijks volleybaltoernooi voor mannen en vrouwen in Slovenië. Het toernooi wordt sinds 1991 georganiseerd door de Sloveense volleybalbond (Odbojkarska zveza Slovenije).

**Geschiedenis**

Het eerste Sloveniëbekertoernooi werd gehouden in 1991, kort na de onafhankelijkheid van Slovenië. Het toernooi werd oorspronkelijk gespeeld in een enkel-eliminatieformaat, waarbij de winnaar van elke wedstrijd doorging naar de volgende ronde. In 2004 werd het formaat gewijzigd in een groepsfase, gevolgd door een knock-outfase.

**Opzet**

Het Sloveniëbekertoernooi staat open voor alle teams uit de hoogste nationale divisie van Slovenië. De teams worden ingedeeld in groepen van vier, waarbij de twee beste teams uit elke groep doorgaan naar de knock-outfase. De knock-outfase bestaat uit kwartfinales, halve finales en een finale.

**Winnaars**

De meest succesvolle teams in het Sloveniëbekertoernooi zijn ACH Volley Ljubljana bij de mannen en Calcit Kamnik bij de vrouwen. ACH Volley Ljubljana heeft het toernooi 15 keer gewonnen, terwijl Calcit Kamnik het toernooi 12 keer heeft gewonnen.

**Belang**

Het Sloveniëbekertoernooi is een belangrijk onderdeel van het Sloveense volleybal. Het toernooi biedt teams de kans om een prijs te winnen en zich te kwalificeren voor Europese competities. Voor de fans is het Sloveniëbekertoernooi een kans om de beste volleybalteams van het land in actie te zien.